Comisarul european pentru Justiție Didier Reynerds atrage atenția asupra modului abuziv în care este folosit certificatul de vaccinare: Folosirea certificatelor in alte scopuri decat facilitarea liberei circulatii in UE nu este prevăzută în regulament
Didier Reynerds, comisarul european pentru Justiție și-a exprimat poziția cu privire la utilizarea certificatului verde. Comisarul a precizat că certificatul verde a fost emis pentru a facilita libera circulație în UE, nicidecum pentru discriminarea nevaccinaților, așa cum se întâmplă în România.
Iată mesajul transmis de Didier Reynder:
“Regulamentul 2021/953 al Parlamentului European si al Consiliului privind certificatul digital COVID al UE se bazeaza pe articolul 21 alineatul (2) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene si urmareste sa faciliteze acest drept la libera circulatie in Uniunea Europeana.
Pentru a se asigura ca persoanele nevaccinate pot beneficia si de libera circulatie, regulamentul stabileste un cadru la nivelul UE pentru eliberarea, verificarea si acceptarea nu numai a certificatelor de vaccinare, ci si a certificatelor de testare si vindecare. Regulamentul afirma in mod clar ca vaccinarea nu este o conditie prealabila pentru exercitarea dreptului de libera circulatie.
Utilizarea pe plan intern a certificatelor COVID-19 in alte scopuri decat facilitarea liberei circulatii in UE nu intra in domeniul de aplicare a regulamentului. Intr-adevar, statele-membre pot utiliza certificatul digital COVID al UE in scopuri interne, dar li se cere sa furnizeze un temei juridic in legislatia nationala care trebuie sa respecte, printre altele, cerintele de protectie a datelor [cu caracter personal].
In cazul in care un stat-membru stabileste un sistem national de certificate COVID-19 in scopuri interne, ar trebui sa se asigure ca certificatul digital COVID al UE poate fi utilizat si in acest context. In acest mod, calatorii care merg intr-un alt stat-membru nu trebuie sa obtina un certificat national COVID-19 suplimentar pentru a avea acces, de exemplu, la baruri sau restaurante.
‘Pentru a se asigura ca testele sunt accesibile pentru toti cetatenii, Comisia a pus 100 de milioane de euro la dispozitia statelor-membre, pentru a le oferi cetatenilor teste care se califica pentru eliberarea unui certificat digital COVID UE. Cu toate acestea, este important de mentionat ca deciziile privind pretul testelor sunt de competenta statelor-membre’”, a declarat Reynder, citat de Luju.ro.