Suma imensă pe care fiecare angajat din România o plătește lunar, la stat, fără să-și dea seama: „Românii muncesc mai mult pentru stat, decât pentru ei”. România a rămas ca mentalitate în comunism, plătind tributul vechilor cooperative în care cei șmecheri ajungeau șefi peste trib.

După „criza sanitară” – COVID, au urmat „criza energetică”, „criza climatică” și „criza militară” – războiul din estul Ucrainei. Apoi, tot conglomeratul de „crize” a culminat cu „criza inflaționistă”. Guvernanții au introdus și au majorat diverse taxe și impozite, iar puterea de cumpărare a românilor a fost „măcinată”. Astfel, în prezent, angajații din țara noastră ajung să plătească, lunar, peste 60% din ceea ce câștigă, la stat.

Analistul economic Adrian Negrescu a comentat pe marginea acestui subiect, pentru Ziare.com.

Potrivit consultantului de business, 62% din veniturile românilor merg la stat doar din taxele din salariu (impozit, sănătate, asigurări sociale, pensii etc.), plus TVA-ul de 19%.

În anumite cazuri, se poate ajunge și la 70%.

„În momentul de față, românii muncesc mai mult pentru stat, decât pentru ei, personal. România e una dintre puținele țări din Europa în care cetățenii se află într-o astfel de situație.

Mai mult de 60% din banii pe care noi îi câștigăm îi dăm pe taxe, impozite, accize, tot felul de biruri și taxe impuse de statul român. Plecăm de la 43% taxe pe salariu, plus TVA-ul de 19% ori de 9% sau de 5%, în funcție de bunurile pe care le cumpărăm, adăugăm accizele la carburanți, la produsele din tutun, la băuturile răcoritoare, punem taxele locale, taxele pe casă, pe mașină, pe terenuri, tot felul de taxe și impozite pentru serviciile publice pe care le accesăm. Deci, peste 60% din bani îi dăm la stat. Muncim mai mult pentru stat, în loc să muncim mai mult pentru noi și să ne permitem o viață decentă.

Din păcate, pentru mulți dintre români, să pună niște bani deoparte, să aibă bani îndeajuns pentru a avea tot ceea ce au nevoie, pentru o viață decentă, nu de lux, e o misiune aproape imposibilă”, a declarat Negrescu.

„Inflația, mama tuturor taxelor”. România, pe locul 1 în Europa, din acest punct de vedere

Guvernul PSD+PNL ia în calcul o nouă rundă a majorării și introducerii de taxe și impozite, din 2025, în eventualitatea unui nou succes la alegeri, potrivit analistului. De asemenea, acesta mai avertizează asupra inflației, cea mai mare din UE, ce reprezintă „mama tuturor taxelor”. Deci, perspectivele nu sunt încurajatoare.

„Mi-e teamă că vom munci din ce în ce mai mulți bani pentru stat, pentru că avem un stat obez, cheltuitor, care nu ține cont de ce ni se întâmplă cetățenilor, de ceea ce trăim noi, de fapt. Politicienii se gândesc mai mult la salariile, la veniturile, la afacerile lor. Când e vorba despre taxare, nu se gândesc la efectele acestor creșteri de taxe, ale căror efecte le vom simți cu toții din 2025. Ori va crește TVA-ul de la 19% la 21%, ori va crește impozitul pe venit – ne vor scoate în evidență faptul că dacă vom dori o cotă unică, va trebui să fie de 16%, deci o creștere de 6%. Impozitul pe dividende s-a majorat deja de la 5%, la 8%. Probabil, va fi majorat la 10-16%.

Sunt foarte multe taxe care vor pune, într-un fel sau altul, presiune pe banii pe care noi îi câștigăm. Mai punem și inflația, care este ‘mama tuturor taxelor’, acolo unde suntem din nou, ‘campioni europeni’ în luna iulie. În șase din cele șapte luni, România a fost pe primul loc la creșteri de prețuri, la nivelul UE. Această inflație, ‘mama tuturor taxelor’, erodează și mai mult puterea de cumpărare și face ca mai mult de 70% din banii pe care-i câștigăm, să-i dăm statului sub formă de taxe, impozite, prin prețuri, servicii, toate birurile pe care statul le impune”, a precizat Negrescu.

Statul român nu e preocupat să sprijine cetățenii pentru a-și ridica standardul de viață, crede consultantul de business.

„Din păcate, suntem dependenți de statul român, nu avem un sistem fiscal foarte prietenos, nu există deduceri fiscale care să conteze, cum sunt în SUA, în Germania, în așa fel încât, dacă ai o familie cu doi copii, să poți să-ți deduci din taxele pe care le ai de plătit, să-ți deduci cheltuielile cu grădinița, cu creșa, educația copilului, cursurile de pregătire profesională pe care vrei să le urmezi, în așa fel încât să câștigi mai mult. Statul român nu știe decât să ia taxe, nu să te și sprijine să câștigi mai mult, pentru a-ți dezvolta orizonturile”, a mai precizat consultantul economic.

„E cel mai ușor să crești taxele și impozitele, când nu știi să administrezi banul public / Trăim într-un stat în care discriminarea a devenit politică publică”

În timp ce presiunea asupra antreprenorilor locali, asupra angajaților și asupra pensionarilor crește, administratorii statului român nu fac eforturi să „strângă cureaua”, în propria „curte”. Pe de o parte, guvernul impune un „tsunami de taxe și de impozite”, pe de altă parte face cheltuieli cel puțin discutabile. Deci, „statul ia cu trei mâini, dă cu una”. Cei care plătesc de pe urma incompetenței decidenților sunt tot cei ce reprezintă marea masă a populației, avertizează Adrian Negrescu.

„În iulie, statul a cheltuit peste 9 miliarde de lei pentru bunuri și servicii – probabil pentru achiziții de mașini, birotică, telefoane mobile, mobilier de lux, diverse produse de care au nevoie angajații statului. Asta după ce, în primele șase luni, statul cheltuise deja 45 de miliarde de lei, cu 25% mai mult decât anul trecut. În acest caz, ne întrebăm dacă nu cumva putem să strângem cureaua, în condițiile în care cei 9 miliarde de lei reprezintă aproximativ suma pe care va trebui să o plătim din septembrie, pentru recalcularea pensiilor?! Această risipă din bani publici se va traduce, din păcate, într-un tsunami de taxe și de impozite.

Statul se împrumută din ce în ce mai mult, ceea ce se transformă într-o ‘notă de plată’ pentru noi toți, prin inflație, prin taxe majorate, tot felul de taxe inventate de politicieni, pentru a justifica lipsa de performanță. E cel mai ușor să crești taxele și impozitele, când nu știi să administrezi banul public. Astfel, crești taxele și impozitele care să umple ‘găurile’ pe care tu, ca politician, le-ai produs”, a declarat Negrescu.

Angajații de la stat se bucură de un tratament preferențial, susține analistul economic.

„Trăim într-un stat în care, din păcate, discriminarea a devenit politică publică. Să ne amintim despre ceea ce se întâmplă în sistemul de pensii: unora le dăm pensii de 10.000-15.000 de euro, care nu se bazează pe contributivitate și nu au nicio legătură cu perioada de muncă activă. Altora, le creezi impresia că se face curățenie în sistem, printr-o nouă lege.

Mai mult decât atât, există această discriminare între angajații din sistemul bugetar și cel privat. Unora le creștem salariile din pix, bugetarilor, fără să ținem cont de fundamentele economice, iar celorlalți, din sistemul privat, le impunem diverse taxe, iar peste toate acestea, avem inflația, care acționează discriminatoriu, din punctul meu de vedere, pentru că una e inflația percepută de pensionari, de 18-19%, alta e inflația percepută de un pensionar de lux, care iese la pensie la 40 de ani, cu o pensie de 6.000 de euro și se angajează apoi la stat, pe o funcție la fel de bine plătită, deci de pe urma căreia încasează alte câteva mii de euro, lună de lună”, a punctat specialistul.