Firmele IT din România ar putea alege să evite creșterea impozitării veniturilor salariaților transformându-i în angajați remote

  • După eliminarea scutirii de la plata impozitului pe venit de 10%, firmele din IT ar putea trece angajații pe firme din alte țări, cum ar fi Irlanda, unde ar figura ca angajați remote, pentru ca salariații să aibă veniturile la fel ca în 2024 fără creșterea costurilor pentru companii.

Eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din IT prin celebra „Ordonanță Trenuleț” a măsurilor de austeritate, ar putea obliga firmele din domeniu să-și mute angajații pe societăți din alte state cu regimuri fiscale mai avantajoase pentru a-și menține personalul fără creșterea costurilor, ne-a avertizat un reprezentant al unei organizații patronale.

Salariații din domeniul  IT din România ar putea fi angajați direct de firmele din străinătate pentru ale căror contracte lucrează, beneficiind în acest fel de un regim fiscal mai avantajos, a declarat pentru termene.ro reprezentantul unei organizații patronale. Spre exemplu, în Irlanda fiscalitatea forței de muncă este mai mică decât în România.

„Cele mai multe firme mari de IT din România au contracte cu întreprinderi din afara țării. Ca să evite creșterea peste noapte a costurilor cu salariile, din cauză că nu mai există scutirea de impozit pe venit, contractele de muncă ar putea fi încheiate chiar cu firmele clienților”, a explicat acesta.

Astfel, companii din SUA, precum IBM, Oracle sau Meta, precum și instituții și firme de prestigiu din Europa folosesc forța de muncă din România, prin filiale sau subcontractând alte firme de furnizare soluții software din România.

„În SUA sau pe unele piețe din Europa regimul fiscal pentru un salariu de 3.000 sau 4.000 de euro, în echivalent, este mai avantajos decât în România. Prin urmare, se pot încheia contractele de muncă direct cu firmele client și în felul acesta taxele vor fi plătite în țările de origine ale celor care contractează, nu la bugetul României”,  a mai comentat specialistul.

Contractele de software la comandă dețin o pondere impresionantă din piața IT&C

Cât reprezintă însă contractele de software la comandă în România?

Potrivit unui studiu realizat de Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii (ANIS) și Academia de Studii Economice din București, dezvoltarea de software la comandă deținea în 2023 o pondere importantă din întreaga piață IT, respectiv 40,24% din cifra totală a acesteia, de 15,5 miliarde de euro.

Tot în 2023, contribuțiile fiscale ale angajaților IT au fost cele mai ridicate din economie, ajungând la 55.777 lei per angajat, potrivit ANIS.

Guvernul a eliminat scutirea de impozit pe venit pentru IT-iști

Începând de la 1 ianuarie 2025, a fost eliminată scutirea de impozit de 10% din salariile brute de până la 10.000 de lei din sectorul IT și scutirea de contribuția la Pilonul II de pensii.

Tot din 2025, impozitul pe dividendele plătite de persoanele juridice s-a majorat de la 8% la 10%, iar pragul maxim până la care microîntreprinderile pot aplica impozit pe venit a scăzut la 250.000 de euro (de la 500.000 în prezent). Firmele care în 2025 vor avea venituri peste 250.000 de euro vor plăti impozit pe profit. Pragul maxim până la care o firmă va mai putea achita impozit pe venit va continua să scadă ajungând la 100.000 de euro, de la 1 ianuarie 2026.

Potrivit calculelor guvernamentale, măsurile introduse prin ”ordonanța trenuleț” ar trebui să crească veniturile bugetare cu circa 7 miliarde de lei.

Unii consultanți fiscali sunt însă de părere că guvernul și-a făcut prost calculele și că, de exemplu, introducerea impozitului pe profit pentru IMM-urile cu cifra de afaceri de peste 250.000 de euro va conduce la scăderea veniturilor la buget, pentru că multe firme mici sunt pe pierdere.